en el món del segle XXI, de Washington a Moscou
La segona conferència del cicle proposat per la Delegació del CxR tindrà lloc el dijous 28 d’octubre a 18h30 al cinema Castellet, serà a càrrec de Josep Lluís Alay, director de l’oficina del President Carles Puigdemont.

Josep Lluís Alay: Director de l’Oficina del President Carles Puigdemont.
Nascut a Barcelona el 1966. És doctor en física i en història i llicenciat en filologia. Va treballar bona part de la seva vida com a investigador a les universitats de Lovaina, Hiroshima i Barcelona. És autor d’una desena de llibres i ha traduït del tibetà i el rus al català diverses obres. Ha estat director de Patrimoni, Museus i Arxius entre el 2011 i el 2015 i Comissionat de Relacions internacionals de la Diputació de Barcelona entre el 2015 i el 2018. Des de la seva creació l’any 2018, és el director de l’Oficina del President Puigdemont. Ha estat detingut en dues ocasions per la policia nacional i la guàrdia civil des del 2018 i arrossega quatre causes judicials obertes, considerades com a part de la repressió espanyola contra el moviment independentista català.
Conferència
EL MÓN D’UNA CATALUNYA INDEPENDENT, De Washington a Moscou passant per Brussel·les i Londres.
Catalunya ha estat històricament un país sempre obert a les relacions comercials i polítiques amb la resta de països de la Mediterrània.
Al llarg del segle XX va desenvolupar una clara vocació europeista apostant per un continent unit en tots els sentits. Tanmateix, amb l’arribada del segle XXI, l’impuls extraordinari per crear un estat independent català ha coincidit amb significatius canvis geoestratègics al món.
A la tercera dècada del segle, hem començat a entendre que ni Europa s’acaba a Brussel·les, ni el món s’acaba a Europa. Una Catalunya independent també haurà de mirar a Londres o cap a països europeus que no formen part de l’actual UE. A ningú se li escapa que Rússia és una realitat europea inevitable que continua tenint un pes enorme en la diplomàcia internacional i amb la qual cal mantenir relacions.
Fora de l’àmbit europeu, naturalment els Estats Units segueixen destacant com la primera potència mundial i qualsevol nou estat independent ha de comptar sempre amb el seu vistiplau o com a mínim amb manca d’hostilitat per la seva part. Amb Amèrica Llatina ens uneixen llaços personals i simbòlics com la proclamació de la primera Constitució d’una república catalana a Cuba fa quasi cent anys.
Al món d’avui dia, emergeixen amb força regions com Àsia-Pacífic i Àfrica amb les quals una Catalunya independent i ambiciosa ha d’establir-hi noves relacions polítiques sense mediatitzar per part de Madrid. A Catalunya li cal trencar el marc espanyol de relacions internacionals per crear-se’n un de nou amb el qual observar i analitzar el món amb tota la seva complexitat. I què pot aportar una Catalunya independent al món?
Una part de la resposta la trobarem en la ferma defensa de la llibertat i el dret a l’autodeterminació de tots els pobles des de Nova Caledònia fins a Escòcia.
Deixa un comentari