No Senyor Prefecte, no és aixó !!!

| 1

Un cop més, la nostra Préfecture dels Pirineus Orientals s’ha il.lustrat, i de quina manera ! El prefecte ha decidit recórrer al Tribunal Administratiu de Montpeller una deliberació de l’ajuntament d’Elna que permet fer intervencions en català en els plens municipals. Aqueixa decisió de la Préfécture no només confirma la deriva monàrquica de la V República sinó que a més va en el mateix sentit que aquell edicte reial de l’any 1700 en el qual Louis XIV prohibia l’ús del català en les actes públiques redactades en la província recentment annexionada.

Senyor Prefecte, també vos « repugna » l’ús del català com ho posava per escrit Louis XIV en el seu decret reial ?

Per entendre l’atac inqualificable de la Préfecture contra el català, potser és necessari recordar els fets. El prefecte dels Pirineus Orientals va demanar per carta a l’Ajuntament d’Elna de retirar una deliberació del seu consell municipal del 20 de juny de 2022 modificant el reglament interior per permetre que les intervencions orals i escrites puguin ser fetes en català sempre que vagin acompanyades de la traducció al francès. El Consell Municipal d’Elna s’hi va negar i el prefecte ha decidit recórrer la deliberació concernida davant del Tribunal Administratiu de Montpeller. Però el cas porta cua ja que l’ajuntament d’Elna ha decidit plantar cara a la Préfecture i estudia portar el cas al Tribunal Constitucional, un ajuntament d’Elna que qualifica d’«esquisofrènica» l’actitud del Prefecte amb el català.

Foto Olivier Got (L’Indépendant)

D’un punt de vista jurídic la posició de la Préfecture tampoc s’aguanta. Si la Constitució francesa preveu l’ús obligatori del francès per als actes i escrits públics en el seu l’article 2, en cap cas n’està previst l’ús exclusiu. En el cas de la deliberació d’Elna, l’ús del català sempre va acompanyat de la traducció al francès. A tot Europa aquest sistema s’aplica sense crear cap problema. La interpretació restrictiva de la llei francesa no correspon a la mateixa lletra de la Condtitució francesa (obligatori sí, exclusiu no) i a més és totalment contrari als principis de les Nacions Unides i de la mateixa Unió Europea.

Des de la Delegació a Catalunya Nord del Consell per República volem creure que el prefecte dels Pirineus Orientals també és home de seny i que sabrà fer marxa enrera i respectar la dignitat dels catalans.

La Delegació del Consell de la República

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *