Toni Castellà explica la Identitat digital republicana

| 0

Avui hem entrevistat el membre de Govern del Consell per la República (CxR) Toni Castellà. Hem volgut saber el què i el per què de la Identitat Digital (ID) republicana.

Fred Moné: Què és la ID republicana?


Toni Castellà: D’un punt de vista tècnic la ID republicana és la suma de totes les nostres dades un cop inscrits al CxR. Tots els inscrits al CxR tenen una ID republicana. Ara el més important és el valor polític. És una adhesió voluntària, és una desconnexió del marc mental, és un missatge contundent enviat a l’estat espanyol, però també al francès. Els dos estats ens diuen:

“sou ciutadans perquè ho diu el passaport, el carnet d’identitat “

És una imposició d’aquests estats.

El nostre missatge és

“jo desconnecto del teu marc mental, em pots imposar legalment el teu passaport, però no em pots imposar el meu marc mental.”

Amb la ID republicana tenim la possibilitat de formar part nacionalment dels Països Catalans. És la idea forta més important. Nos podem definir voluntàriament com a nacionalment catalans perquè ho defineix la nostra identitat digital.

FM: què aportarà i a què servirà la ID republicana?

TC : diria que hi ha 3 àmbits rellevants

Tot primer la identificació amb les nostres dades: “sóc inscrit com a republicà català amb les meues dades. Tinc un codi QR per identificar-me.”

En segon, el codi QR permet fer identificacions directes i tenir accés a tots els processos participatius del CxR. El CxR no és només la idea de defensar el mandat de l’1 d’octubre, és també com ho volem defensar i quin model conceptual? Obrim un debat que ha de ser molt participatiu.

Estem preparant un procés de consultes participatives a l’estil referendària de Suïssa. Es podrà participar directament gràcies a la identitat digital. A final de juny o el juliol constituirem, gràcies a un procés electoral de l’assemblea de representants: el Parlament del CxR. Tindrem doncs dret de vot a través del codi QR. Podrem participar als debats, votar i també presentar-nos.

I el tercer punt és molt rellevant té a veure amb el consum estratègic. Hi estant participants empreses, ONG, associacions… que a l’hora d’utilitzar els seus serveis et demanen la teua ID del CxR. Hi ha ja organitzacions que l’utilitzen en aquest moment, és important.

FM: qui la pot demanar?

TC: La primera aproximació podria ser qualsevol ciutadà dels Països Catalans, però li hem volgut donar més dimensió, qualsevol ciutadà d’arreu del món pot inscriure’s al CxR i tenir la ID republicana. Trenquem les esquemes d’aquests estats pensats al segle XIX, ara estem al segle XXI. Avui els estats et diuen:

“tu ets ciutadà del meu estat ets propietat de l’estat”

El model que nosaltres proposem és: 

“tu ciutadà ets propietari de la República, no et diré si ets o no membre d’aquesta República, si no que tu decidiràs si vols ser o no membre d’aquesta República. Ningú t’ho imposarà pels teus orígens, la teua llengua, la teua manera de ser….

En resum serà membre d’aquesta República tots aquests qui ho volen ser.
D’aquesta manera relliguem tota la gent que ho desitja. Cadascú a la seua manera hi pot donar suport des dels Països Catalans, però també qualsevol ciutadà del món pot dir: vull participar aquest projecte o simplement vull donar suport al projecte.
No demanarem mai si tenen arrels catalanes o no, està obert a tothom i benvinguts a tots els que creguin en uns valors, en una manera de fer, amb la radicalitat democràtica, en una República del segle XXI.

FM: Quin article voldries llegir a la Constitució catalana?

TC: els articles de la Constitució són els fonaments de la República, m’agradaria veure’ls tots però hi ha un article essencial

“Tots els catalans i les catalanes neixen lliures i iguals en dignitat i drets, som dotats de raó i de consciència, i hem de comportar-nos fraternalment els uns amb els altres.”

És l’article 1 dels Drets Humans de les Nacions Unides

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *