Terrorisme d’Estat a Espanya?

| 0

El dia 17 d’agost del 2017, greus atemptats taquen de sang les ciutats de Barcelona i Cambrils, provocant la mort de 16 persones de 9 nacionalitats diferents i 136 ferits entre els quals 26 francesos.

Una polèmica s’havia creat entorn de la responsabilitat dels serveis secrets d’informació de l’Estat espanyol ja que no haurien transmès totes les informacions que tenien sobre un grup islamista en relació amb l’imam de Ripoll.

Una comissió d’investigació implementada pel Parlament de Catalunya arriba a la mateixa conclusió però les autoritats espanyoles no fan res al respecte. L’ex-comissari de la policia espanyola, José Manuel Villarejo ha declarat en el marc d’un procés judicial per malversació, durant el qual, el dia 11 de gener del 2022 ha reconegut que el centre nacional d’inteŀligència espanyola havia estat informat d’aquesta amenaça terrorista. Davant del tribunal ha repetit que la intenció del CNI no era provocar un atemptat però sí “donar un ensurt a Catalunya”, per tal que es reclamés la protecció de l’Estat espanyol amb la intervenció de la policia espanyola. Cal saber que, des de l’Estatut d’autonomia del 1977, ratificat per la constitució espanyola del 78, el govern català de la Generalitat exerceix plenament la competència del poder policial al seu territori. Només en cas de mancança, l’Estat espanyol pot intervenir a demanda del govern de Catalunya, o en cas de pertorbacions o risc important per la seguretat de la població. No obstant, al 2017 el parlament de Catalunya va prendre la decisió de dur a terme, l’1 d’octubre, un referèndum sobre la independència de Catalunya, i en aquest cas l’Estat espanyol va realitzar diverses accions judicials i policials per impedir l’expressió democràtica del poble català sobre el seu futur polític. Segons l’ex-comissari de la policia espanyola, fou en aquest context i amb aquest objectiu, que no es transmeté la informació, cosa que provocà un bany de sang. Per respecte a les víctimes, exigim la veritat sobre els atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils, així com la creació d’una comissió d’investigació europea independent.

Delegació a Catalunya Nord
del Consell per la República Catalana


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *