Manifestem el 29de maig per l’ensenyament en català a Catalunya Nord

| 5

La Delegació del Consell per la República crida a manifestar dissabte 29 de maig a Perpinyà per defensar l’ensenyament en català.

Des del rei absolutista Lluís XIV fins al president Macron, l’estat francès està obsessionat en eradicar la llengua catalana i les altres llengües dites regionals. Lluís XIV, en el seu edicte reial del 2 d’abril de 1700 que va prohibir l’ús oficial de la llengua catalana, indicava clarament que

l’ús del català li « repugnava »,

doncs poca cosa ha canviat d’ençà. En el temps de la Revolució, l’Abbé Grégoire feia un informe sobre

la necessitat de l’eradicació del que s’anomenava llavors “les patois”.

Més tard, vestint-se d’universalisme els succecius règims francesos han canviat de retòrica, però no d’objectiu. Ja fa una colla d’anys que el Consell Constitucional francès va tombant, una rera l’altra, les lleis que l’Assemblea Nacional francesa vota per tal de facilitar l’ensenyament i l’ús de les « llengües dites regionals » a França.

Per justificar-ho, el Constitucional sempre fa servir el recent afegitó a l’article 2 de la Constitució francesa que indica que « la llengua de la República és el francès ».

L’afegitó en 8 paraules hauria estat creat per a lluitar en contra de l’anglès, però ha servit sobretot per a impossibilitat la ratificació de la Carta Europea de les llengües malanomenades minoritàries.

L’última víctima del Constitucional, ha estat la llei Molac que pretenia defensar la immersió lingüística a les escoles. Poc importa que la llei hagi estat votada per l’Assemblea Nacional el passat 8 d’abril per una àmplia majoria (247 vots a favor 76 en contra), el Constitucional francès continua dictant el seu odi a les llengües minoritzades a l’estat francès. I si aqueixa llei ha arribat al Constitucional és per la voluntat no amagada del govern Macron.

Per tant, la Delegació del CxR crida a manifestar aqueix proper dissabte 29 de maig, per defensar la llengua catalana que nos identifica com a nació. No acceptem de cap manera que els mateixos jacobins retrògrads de sempre vulguin anorrear el català i les altres llengües regionals.

Delegació del Consell per la República a Catalunya Nord, el 23 de maig de 2021

5 Responses

  1. Anna Beltrán

    Tres segles intentant destruir el català…i aquí estem.Tossuts, i en català.
    Defense’m la nostra llengua!

  2. Carme Vilaró Rovira

    Per venir dissabte des de Vic, cal q ens fem un PCR 72 hores abans oi?
    Gràcies!

    • editor 1

      És així. Tota la gent que viu a més de 30 km de la ratlla imposaada ha de tenir PCR de menys de 72 hores i negativa.
      Gràcies per l’atenció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *