Faig de voluntari de la Delegació als mercats de Catalunya Nord

| 0

Soc un voluntari com qualsevol altre de la Delegació a Catalunya Nord del Consell per la República Catalana. La Delegació, com el Consell que representa té vocació de transversalitat, som gent que pertanyem a diferents horitzons associatius, culturals i polítics com Catalunya nord per la Independència (territorial de l’ANC), Òmnium Cultural, CDR, i a partits polítics com Junts, ERC, Unitat Catalana, CUP, Oui au Pays Catalan… A la diferència dels consells locals del CxR al Principat, som com una mena d’ambaixada del Consell a Catalunya Nord, amb matisos, però fem una acció que compartim amb els consells locals que és muntar punts d’informació i inscripció al Consell per la República i és en aquests punts d’inscripció a Catalunya Nord en els quals centraré els meus comentaris.

Voluntaris ajuda a inscriure’s

Sortim al carrer, als mercats, amb tres funcions principals, la primera és de ser presents, tossudament presents, amb la nostra Estelada, la pancarta que diu qui som i la pancarta que explica els nostres valors. De la gent que passa, no tothom  pregunta, no tothom  demana informació però veuen els nostres valors, el primer dels quals és el dret a l’autodeterminació… Qualsevol francòfon que passi i tingui un Q.I. superior a 20 comprèn que dret a l’autodeterminació vol dir « droit à l’autodétermination » i això interpel·la, xoca, que a l’Europa del segle XXI gent hagi de reclamar aquest dret fonamental reconegut per les Nacions Unides. Només això ja dona per pensar.
La segona funció, importantíssima, és donar informació sobre les nostres aspiracions, i la repressió que pateix el poble català per part dels estats espanyol i francès; dic que és molt important perquè molta gent, malauradament, no ho sap.
La tercera funció és fer inscripcions al registre ciutadà del CxR. Com més siguem, més forts serem. Actualment som gairebé 100.000 inscrits i el comptador puja cada dia.

Muntem paradetes als mercats en diferents pobles i ciutats de Catalunya Nord: Ceret, Els Banys d’Arles, Banyuls de la Marenda, Argelers, Sant Cebrià, i aviat Elna… Fem inscripcions a gent d’origen català o no, a residents a Catalunya Nord o gent de pas. Hem fet inscripcions a gent de París, Grenoble o Tolosa per posar exemples. També fem inscripcions a gent del Principat, que estan de vacances i que encara no s’havien adherit, ens veuen i n’aprofiten per sumar-s’hi.

No tenim estadístiques sobre la quantitat de gent que s’adhereix al Consell des de Catalunya Nord, i no ens importa, tant se val que sigui gent del Principat, de l’estat francès o de Kuala Lumpur, l’important és fer adherir gent que aspira legítimament a tenir un dia el passaport català o bé simplement gent que ens dona suport per solidaritat. 

Voluntaris informen

Ara bé, podem tenir una idea aproximativa ja que vam muntar punts 3 o 4 vegades a la setmana amb una mitjana de 3 inscripcions cada dia de mercat, hi ha dies que en fem 7 o 8 i dies que no en fem cap. Fins i tot aquests dies són positius, donem informació verbal i escrita a persones que després des de casa es poden inscriure. Ens trobem amb gent que no porta cap document d’identitat a sobre, o que no es recorda del seu correu electrònic, o que no porta a sobre la seva targeta Visa. Es tracta de proposar solucions tot i que es fa per Internet amb el telèfon del futur adherent. També poden demanar la targeta d’identitat digital republicana. Normalment trobem poc rebuig verbal, això sí que n’hi ha alguns que ens miren malament i fins i tot, pocs, que ens increpen de mala manera. Nosaltres responem amb el millor dels nostres somriures i la frase “som gent de pau”. És veritat que tampoc som Jesucrist, no posarem l’altra galta, mai ens ha passat però si un dia ens agredeixen físicament no ens quedarem amb els braços creuats…

Juli Gonzalez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *