Entrevista a Tomeu Martí i Florit

| 0

Tomeu Martí i Florit és periodista, activista sociocultural i polític mallorquí. Director d’Ona Mediterrània i de Diari de Balears… entre altres moltes coses.

Reflexionem sobre la dinàmica del CxR

Es CxR és una eina molt ben pensada destinada a ser molt útil en un futur immediat, necessita reforçar-se i consolidar-se amb una capacitat de desplegament molt positiva.hauria de fer  bàsicament allò que se’ns prohibeix fer des de sa legalitat establerta espanyola, superar s’autonomisme des territoris sota domini espanyol, evolucionar cap plantejaments verdaderament republicans catalans a partir de sa ruptura d’aquest marc legal de l’estat espanyol.

Quines accions concretes hauria de fer?

Destacaria 3 blocs

1- tasca diplomàtica de ser presents com a catalans a tots els fòrums: doncs tasca d’internacionalitzar sa lluita per sa llibertat des poble català, és es que està fent de fet.

2- intensificar el treball per es procés constituent, tasca necessària per a estar preparats i potser sobretot una tasca pedagogica.s’hi podria afegir molta més gent arran de les propostes, seria una aposta de futur millor.

3- lluita d’internacionalització de la injustícia, ja s’està fent, però s’hauria de fer més enllà d’Europa, ser presents a qualsevol trobada, fòrum, organisme internacional.

Té sentit una delegació a les Illes?

Tenen molt de sentit aquestes delegacions per a fer tasques col·laboratives per a pensar tots junts quines Repúbliques que volem.Sa possibilitat més realista, més positiva seria anat construint una federació de repúbliques catalanes, podem compartir moltíssimes coses, i hi hauria altres funcions i competències estrictament locals.Sa tasca a Cat Nord és clarissima, s’ha vist el 29f i se’n pot fer més en altres àmbits.

Un article que hauria de figurar a la Constitució Catalana

M’agradaria i se m’acuden moltíssimes idees per sa Constitució sobre drets humans, justícia social… però per descomptat m’agradaria que un des primers articles fos el que digués

“Els Països Catalans són una Federació lliure de Repúbliques, Federació basada en el respecte i amb aquesta idea europea de subsidiarietat”

Tot el que se podria des de Catalunya Nord o des de Mallorca s’hauria de fer des d’allà, però tot allò que per lògica i sentit comú estigui federat.

Entrevista realitzada per Fred Moné de la Delegació del Consell per la República

Tomeu Martí fa 15 propostes per la llengua, la cultura i la cohesió social a les Illes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *