Els jacobins d’Europa Ecologia / Els Verds haurien perdut la partida ?

| 0

Què està passant entre els ecologistes francesos ? Fa cosa d’un mes, els ecologistes francesos d’Europa Ecologia / Els Verds (EELV) van adoptar durant el seu Consell Federal (màxima instància del partit polític) una moció en la qual s’accepta la creació d’una «Catalunya independent i republicana en la Unió Europea, si aquesta és la voluntat d’una majoria de catalans». És el primer cop que un partit polític francès d’àmbit estatal reconeix de manera tan clara el dret dels catalans a decidir del seu futur polític. Aquesta posició d’EELV no és pas anecdòtica ja que va provocar i continua provocant un intens debat al si de la formació ecologista. Els jacobins d’EELV (també n’hi ha, i força, entre els ecologistes) han fet tot el possible per dinamitar la moció intentant esmenar-la. La branca més regionalista del partit (a l’origen de la moció) se va entossudir i no va acceptar canviar res del projecte de moció inicial, el qual per tant va ser presentat (sense cap esmena) a la votació del Consell Federal. El resultat de la votació és particularment interessant ja que va donar dos terços dels vots a favor i un terç en contra. Així doncs sembla ser que els «regionalistes» s’hagin imposat de cara als «jacobins».

Dijous 29 d’abril, Sant Llorenç de Cerdans, trobada d’Antoine Maurice (candidat EELV a les eleccions regionals) amb càrrecs electes sud catalans per tractar de temes transfronterers

També és important subratllar que EELV és un partit que està aconseguint bons resultats electorals a l’Estat francès en els últims anys : 13,5 per cent dels votants a les últimes eleccions al parlament europeu (2019), i més recentment, des de les passades eleccions municipals (2020), trobem batlles ecologistes en ciutats importants com Estrasburg, Lió, Grenoble o Bordeus.

De fet, la sensibilitat «regionalista» d’EELV fa part de la seua Carta dels valors i principis fonamentals adoptada en 2010. Entre els diferents punts de la carta, que d’una certa manera representa l’ADN de la formació ecologista i que per tant tots els militants de base haurien de conèixer (inclòs els jacobins), trobem «la defensa del pluralisme i el respecte de les minories i dels seu drets» així com «el dret dels pobles a disposar d’ells mateixos i a governar-se democràticament». Tot i això, s’ha de dir que el regionalisme d’EELV se limita fins ara a fer aliances de circumstància durant les campanyes electorals per tal d’esgarrepar uns quants vots regionalistes… i poca cosa més. 

Precisament aqueix passat cap de setmana, el candidat d’EELV a les eleccions regionals del proper mes de juny, Antoine Maurice i tot el seu equip tolosenc, han vingut a fer campanya a Catalunya Nord no només per tractar de temes mediambientals, sinó també per visitar La Bressola i trobar-se a l’Alt Vallespir amb una bona dotzena de càrrecs electes sud-catalans (de tots colors polítics) per tractar de dinamitzar les relacions transfrontereres… Quelcom està canviant de debò a EELV o se tracta fora d’un suflé preelectoral ?

Josep Bonet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *